Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı
image

Hakkımızda

Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına bağlı olarak 18.02.2019 tarihinde hizmete açılan Ankara Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü, Milli Kütüphane envanterinde yer alan yazma eserler ile nadir matbu eserleri 12.04.2019 tarihi itibariyle devralarak hâlihazırda hizmet verdiği Milli Kütüphane idari binası 2. katında faaliyetlerine devam etmektedir.

Müdürlüğümüz kütüphanesinde, daha önce ülkemizin çeşitli bölgelerindeki kütüphanelerden derlenen ve genellikle eserlerin geldiği ilin adıyla anılan 22 farklı koleksiyonda bir araya getirilmiş 26.885 cilt yazma eser, 370 cönk, 654 müellif müsveddesi ve 206 belge ile mevcuttaki eserlerin baskı yılına göre adlandırılmış 47 farklı koleksiyonda toplam 89.599 cilt nadir matbu eser bulunmaktadır.

Ayrıca Müdürlüğümüzce eserlere ilişkin yürütülmeye başlanan önleyici koruma, kataloglama ve koleksiyon zenginleştirme çalışmaları yapılmaktadır. Koleksiyon zenginleştirme çalışmaları kapsamında satın alma, bağış ve devir yoluyla çeşitli kişi, kütüphane ve kurumlardan yazma ve nadir matbu eseri kabul etmektedir. Kuruluşundan bu yana 151 adet yazma ve 564 adet nadir matbu eser satış ve bağış yoluyla envanterimize dâhil edilmiştir. Satın ve bağış yoluyla alınan yazma eserler Yeni Yazma Koleksiyonu”, matbu eserler ise Yeni Matbu Koleksiyonu” olarak kaydedilerek okuyucu hizmetlerine sunulmak üzere kataloglama işlemlerine devam edilmektedir. Yapılacak bağış ya da satın almalarla koleksiyonumuzun zenginleştirilmesine devam edilecektir.  

Müdürlüğümüz, Milli Kütüphane idare binasının 2. katında (Milli Kütüphane İdari Binasından giriş yapılmalı) hizmet vermektedir. Kurumumuz bünyesinde Yazma Eserler Portalına erişimin sağlandığı bir araştırma salonu, yazma ve nadir matbu eserlerin ayrı ayrı bölümlerde muhafaza edildiği bir kitap deposu, hizmet içi eğitimlerin yapıldığı bir toplantı salonu ile Başkanlığımız tarafından yayımlanan kitapların okuyucu tarafından incelenmesi ve satışının yapıldığı satış standı yer almaktadır. Yayımlanan kitapların nakit ve kredi kartıyla satışı da yapılmaktadır.

 

Okuyucu/Araştırma Hizmetleri

Müdürlüğümüzce, araştırmacılara koleksiyonlarımızdaki yazma ve nadir matbu eserleri Müdürlük Makamının uygun gördüğü hallerde fiziksel olarak inceleme imkânı personelimiz gözetiminde sunulmakta, eserlerden araştırma konularının gerektirdiği şekilde dijital kopyalar ücretsiz almalarına olanak verilmektedir.

Okuyucularımız Müdürlüğümüz kütüphanesinde yer alan yazma eserlere araştırma salonumuzdan “Yazma Eserler Portalı” üzerinden, kurum dışından ise;

 http://www.yazmalar.gov.tr,

 https://dijital-kutuphane.mkutup.gov.tr;

 https://kasif.mkutup.gov.tr/,

adreslerinden ulaşarak araştırma yapabilirler.

Ayrıca araştırmacılar okuyucu salonumuzda yer alan bilgisayarlar üzerinden “Yazma Eserler Portalına erişerek Başkanlığımıza bağlı yazma eser kütüphanelerinde kayıtlı bulunan ve dijital görüntüsü sisteme aktarılmış olan tüm yazma ve nadir matbu eserlerin dijital görüntüleri ile katalog bilgilerine de erişebilmektedir.

Okuyucularımız Müdürlüğümüz Kütüphanesinde yer alan nadir matbu eserleri Müdürlüğümüze bizzat başvuru yaparak ya da eposta yoluyla talep edebilmekte olup, her iki durumda da okuyucudan alınacak talep formu ve kimlik fotokopisi ile talep oluşturdukları eserin dijital kopyası okuyucuya verilir. Okuyucu taleplerine ilişkin formlar kurumsal internet adresimizden (http://www.ankarabolge.yek.gov.tr) indirilebilir veya mail yoluyla talep edebilirler.

Kastamonu Yazma Eser Kütüphanesi, Amasya Yazma Eser Kütüphanesi, Erzurum Yazma Eser Kütüphanesi, Çorum Hasan Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, Sivas Ziya Bey Yazma Eser Kütüphanesi ve Kütahya Vahit Paşa Yazma Eser Kütüphanesi, Bölge Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet göstermektedir.

Kitap Satış

Başkanlığımız tarafından yayımlanan eserlerin Milli Kütüphane İdari Bina 2. Katta (Milli Kütüphane İdari Binasında giriş yapılmalı) faaliyette bulunan Müdürlüğümüzden nakit ya da kredi kartı ile satışı yapılmaktadır. Ayrıca yayımlanan eserler Başkanlığımıza bağlı tüm yazma eser kütüphanelerinden ve esatis.yek.gov.tr adresinden temin edilebilmekte, ekitap.yek.gov.tr adresinden yayımlanan eserlerin pdf formatında okuyucularımızın hizmetine sunulmaktadır.

Okuyucu ve araştırmacılara Başkanlığımızca yayımlanan tüm eserleri Müdürlüğümüz kitap satış bürosunda inceleme fırsatı sunulmaktadır.